دسته بندی ها

منوی اصلی

طنز

جوک ها

پیامک ها

پیامک موضوعی

پیامک مناسبتی

مرامنامه 4جوک

آیا بروز تبخال در بدن خطرناک است ؟

چکیده : چگونه بروز تبخال در بدن را تشخیص دهیم؟ تست mono چیست؟

 

آزمایش mono

 

یکی از آزمایش‌های مهم برای شناسایی ویروس‌های خانواده تبخال، آزمایش mono است که می‌توان آن را به صورت آزمایش خون در محل نیز انجام داد. بالا بودن mono در آزمایش خون نشان می‌دهد که بیمار به ویروس EBV از اعضای خانواده تبخال، آلوده شده است. البته این عفونت گاها با علائمی مانند تب و گلودرد نیز همراه است. برای آگاهی بیشتر در خصوص آزمایش مونو و چگونگی انجام آن در منزل با این مقاله همراه شوید.

هدف از آزمایش Mono چیست؟

برای پاسخ به سوال"  monoدر آزمایش خون چیست؟" می‌توان گفت این آزمایش به منظور تشخیص عفونت تبخال در بدن انجام می‌شود. هدف از آزمایش مونو جستجوی آنتی بادی‌های هتروفیل در خون به منظور تشخیص عفونت مونونوکلئوز عفونی است. بالا بودن mono در آزمایش خون بیانگر عفونت مونونوکلئوز عفونی است که یک بیماری مسری با منشا ویروس EBV است.

این عفونت در نوجوانان و جوانان شیوع بیشتری دارد. ویروس EBV به عنوان ویروس هرپس انسانی 4 نیز شناخته می‌شود که در گروه ویروس‌های عامل تبخال قرار دارد. تقریباً 25٪ از افراد آلوده به EBV به مونونوکلئوز عفونی مبتلا می‌شوند. بالا بودن mono در آزمایش خون نشانه این است که ویروس در دوره فعال بیماری‌زایی خود قرار دارد. البته عفونت مونو غالبا بر اساس علائم بیمار تشخیص داده می‌شود. بنابراین تجویز آزمایش‌ یک راه قطعی برای تشخیص این بیماری محسوب نمی‌شود.

با این حال، بسیاری از متخصصان از تست‌های آزمایشگاهی برای تایید تشخیص مونو استفاده می‌کنند. آزمایش‌هایی که برای تشخیص مونو مورد استفاده قرار می گیرد، شامل آزمایش آنتی بادی ویروس اپشتین بار (EBV) و شمارش کامل خون (CBC) است.

بالا بودن mono در آزمایش خون چیست؟

برای تعیین اینکه آیا بیمار به مونونوکلئوز عفونی مبتلا شده یا خیر یک آزمایش مونو برای بررسی وجود آنتی بادی‌های ضد HBV انجام می‌شود. بالا بودن mono در آزمایش خون نشانه این است که آنتی بادی‌های ضد ویروسی توسط گلبول‌های سفید به جریان خون آزاد شده‌اند. آنتی بادی‌ها پروتئین‌هایی در خون هستند که توسط سیستم ایمنی در پاسخ به عفونت ساخته می‌شوند.

در بیمارانی که مشکوک به عفونت مونو هستند، یک نمونه خون برای بررسی سطح آنتی بادی‌های معروف به آنتی بادی‌های هتروفیل دریافت می‌شود. در 40 تا 60 درصد بیماران مبتلا به مونو در هفته اول عفونت و تا 90 درصد از بیماران در هفته سوم پس از عفونت، آنتی بادی‌های هتروفیل قابل تشخیص هستند. بالا بودن mono در آزمایش خون معمولاً تا سه ماه پس از آلودگی به ویروس قابل تشخیص است، اگرچه ممکن است تا یک سال پس از عفونت نیز قابل تشخیص باشد.

چرا پزشک آزمایش mono را تجویز می‌کند؟

آزمایش مونو ممکن است زمانی تجویز شود که فرد علائمی بروز داده که پزشک به مونونوکلئوز عفونی مشکوک شده است. بالا بودن mono در آزمایش خون می تواند علائم و نشانه‌های زیر را در بیمار ایجاد کند:

* خستگی مفرط

* تب

* گلو درد

* غدد لنفاوی متورم در گردن و زیر بغل

* سردرد و بدن درد

* بزرگ شدن کبد، طحال یا هر دو

* کهیر

 

تست mono

 

نکات مهم قبل از انجام آزمایش mono

برای انجام آزمایش مونو ممکن است نمونه خون از سر انگشت یا از ورید ساعد گرفته ‌شود. صرف نظر از روشی که برای گرفتن نمونه خون استفاده می‌شود، معمولاً قبل از آزمایش نیاز به آمادگی خاصی نیست. البته برای اطمینان بیشتر با پزشک معالج مشورت نمائید.

مدت زمان آماده شدن جواب آزمایش mono

در حالی که مدت زمان ارائه جواب به نوع آزمایش و سرعت عمل آزمایشگاه بستگی دارد، اما نتایج آزمایش‌ mono غالبا در همان روز کاری آماده می‌شود.

تفسیر نتایج آزمایش mono

در بیمارانی که علائم مشکوک به مونونوکلئوز عفونی دارند، بالا بودن mono در آزمایش خون نشانه این است که آنتی بادی‌های هتروفیل در بدن فرد وجود دارد. حال برای پاسخ بهتر به سوال " بالا بودن mono در آزمایش خون نشانه چیست؟ " می‌توان گفت نتایج تست مونو به صورت مثبت یا منفی گزارش می‌شود. آزمایش مثبت نشان دهنده وجود آنتی بادی‌های هتروفیل و مبتلا بودن به مونونوکلئوز عفونی است.

در مقابل، آزمایش منفی بیانگر عدم وجود آنتی بادی‌های هتروفیل و مبتلا نبودن به بیمار مونونوکلئوز عفونی است. با این حال، آزمایش مونو همیشه دقیق نیست و در شرایط خاصی ممکن است به آزمایش‌های اضافی برای رد کردن مونو نیاز باشد.

علت نتایج منفی کاذب در آزمایش mono چیست؟

در حالی که آزمایش مونو عموماً در تشخیص وجود آنتی بادی‌های هتروفیل خوب عمل می‌کند، اما در شرایط خاص به نسبت بالایی خطای منفی کاذب را گزارش می‌کند. نتیجه منفی کاذب به این معنی است که با وجود ابتلای بیمار به مونونوکلئوز عفونی و بالا بودن mono در خون ، نتیجه آزمایش منفی است. اگر آزمایش خیلی زود انجام شود، یعنی در عرض یک تا دو هفته پس از ابتلا به ویروس، احتمال ایجاد جواب منفی کاذب وجود دارد. همچنین احتمال منفی کاذب در نوزادان و کودکان کمتر از چهار سال نیز زیاد است. در شرایط خاص نیز که البته به ندرت اتفاق می‌افتد، احتمال گزارش مثبت کاذب یعنی بالا بودن کاذب mono در آزمایش خون وجود دارد به‌خصوص اگر فرد به یکی از بیماری‌های زیر مبتلا باشد:

* سرطان خون

* لنفوم

* سرطان پانکراس

* لوپوس

* عفونت HIV

* سرخجه، نوعی سرخک

* ویروس هرپس سیمپلکس

برای بیماران با چنین شرایطی، آزمایش آنتی بادی ویروس اپشتین بار یکی از گزینه‌های تشخیصی مناسب برای تشخیص مونونوکلئوز عفونی است.

 

mono در آزمایش خون

 

آزمایش خون در محل با هومکا

یکی از گزینه‌ها برای انجام تست mono این است که به آزمایشگاه تشخیص طبی مراجعه کنید، اما مراجعه به آزمایشگاه و انتظار کشیدن در صف پذیرش شاید تجربه چندان خوشایندی نباشد و انجام آزمایش را تبدیل به پروسه‌ای وقت‌گیر و کلافه کننده کند. برای برطرف شدن این مشکل، مجموعه هومکا شرایطی فراهم کرده است تا بدون نیاز به مراجعه حضوری به آزمایشگاه بتوانید از خدمات آزمایش خون در محل بهره‌مند شوید. شهروندان ساکن در استان تهران و شهرهای کرج، شیراز، اصفهان، اهواز، رشت، تبریز، قزوین و مشهد که قصد انجام خدمات آزمایش در منزل تحت پوشش بیمه پایه و تکمیلی را دارند، می‌توانند به وبسایت هومکا به نشانی www.homeca.ir مراجعه نموده و یا با شماره 02167371 تماس بگیرند تا هماهنگی‌های لازم جهت انجام شدن آزمایش صورت بگیرد.